Vastasyntyneen kuvaukset.

29.09.2023


Vastasyntyneen kuvaukset ovat yksi niistä palveluista, joita aloin myymään ja tekemään jo heti yritykseni alussa. Olin kuvannut omia lapsiani heidän ensimmäisistä päivistä alkaen, ja äitinä ymmärrän hyvin noiden kuvien merkityksen. Olin saanut nähdä myös jo sen, kuinka nopeasti päivät menevät vauvakuplassa. Ajan kuluminen on armotonta, ja minulla ei kohta enää olekaan sylissäni vastasyntynyttä. Vauvan tuoksu, pehmeä iho, hiusnukka ja koko herkkä olemus ovat pian muistoja vain. Voi kunpa aika ei kuluisi niin nopeasti!


Kuvauksissa vastasyntyneen kanssa kaikki ne tunteet, hetket ja yksityiskohdat ikuistetaan talteen. Muistoiksi, joihin sinä vanhempana voit palata vielä useita kertoja, mutta myös kauniiksi tarinaksi, jota voit kertoa lapselle hänen ensihetkistään perheen kanssa.


Teen vastasyntyneen kuvauksia aina perheen kotona. Se on paras paikka vastasyntyneelle ja perheelle, joka tutustuu uuteen rakkaaseen tulokkaaseen. Kotona on lähellä koko ajan kaikki tarvittava eikä perheen tarvitse lähteä vastasyntyneen kanssa heti ensimmäisinä päivinä ajelemaan minnekään muualle kuvauksia varten. Olen itse kokenut tämän parhaaksi vaihtoehdoksi ja tätä ovat myös asiakkaani todella arvostaneet.


Kotona on myös koko perheen tarina ja persoona eri tavalla läsnä. Kuviin tulee aivan ihanaa uutta, syvällisempää ja henkilökohtaisempaa ulottuvuutta, kun kuvausympäristönä on oma koti. Koti kertoo sitä sen hetken elämän tarinaa ja yksityiskohtia, ja ne ovat asioita, joita varmasti arvostaa kun vaikka vuosikymmenien jälkeen kuvia katselee. Kuvissa on teidän koti, teidän perheen tarinaa ja elämää. Niissä on persoonallisuutta ja aitoutta. Niissä on sitä, minkä te tunnistatte omaksi.


Vastasyntyneen kuvauksissa kuvaustilanteen hallitseminen ja johdattaminen on erityisen tärkeää. Kyseessähän on vastasyntynyt pieni ihminen, jonka tarpeisiin on vastattava heti ja hänen turvallisuutensa ja hyvä olonsa on pystyttävä takaamaan läpi koko kuvausten. Kuvausten eteneminen on siis syytä suunnitella etukäteen, etenkin jos kuvattavia kokoonpanoja on useita; vanhemmat ja sisarukset yhdessä ja erikseen vastasyntyneen kanssa. Tähän minulla on aikojen saatossa kehittynyt hyvä systeemi ja kuvaukset sujuvatkin kuin itsestään ihanasti, rennosti ja vastasyntyneen rytmiä mukaillen. Lifestyle-tyylinen vauvakuvaus on ehdottomasti hyvä vastasyntyneen kannalta, sillä silloin hän saa olla rakkaiden lähellä, kontaktissa, turvallisesti koko ajan. Panostan näissä kuvauksissa erityisen paljon juuri tähän kontaktiin ja lähellä olemiseen. Se on vastasyntyneelle ensimmäisinä päivinä ensiarvoisen tärkeää enkä tahdo rikkoa tuota "kuplaa". Kuvista tulee valtavan ihania, tunnelmallisia ja herkkiä. En halua ikuistaa vain ulkoista pintaa, vaan nimenomaan sitä tunnetta ja tunnesidettä.


Rakastan näissä kuvauksissa niiden suuria tunnelatauksia. Harvoin kuvauksista selvitään ilman liikutuksen kyyneleitä. Joskus synnytyksen jälkeen on ilmassa myös väsymystä, toisinaan turhautumista ja epäonnistumisenkin tunnetta. Kaikki se hormoneista johtuva tunne-sekamelska, jota jokainen synnyttänyt äiti käy läpi, on minulle täysin tuttua. Muistan yhä ne omien lasten vauva-ajat, kun tuntui, että eteenpäin mennään pelkässä sumussa. Silloin näistä ensihetkistä vastasyntyneen kanssa ei osaa ehkä nauttia samalla tavalla tai niistä ei muista mitään. Tämän vuoksi haluan auttaa sinua, olla paikalla ikuistamassa sinulle talteen tuon ajan ainutlaatuisuuden. Tiedän, että tulet kaipaamaan sitä ja kaipaat saada muistella sitä.


Ymmärrän täysin myös sen, että juuri synnyttäneenä kodin puunaaminen ei ole ensimmäisenä listassa. Se onkin aivan oikein, ei pidäkään olla. Teillä on jotain paljon arvokkaampaa, johon keskittyä. En ole tulossa tekemään tupatarkastusta tai kuvaamaan tiskejä, pyykkivuoria, petaamattomia sänkyjä tai leluja lattialla. Olen tulossa sitä varten, että sinä perheesi kanssa saisit häiriöttömän hetken yhdessä, keskittyen toisiinne, uuteen perheenjäseneen ja siihen, kuinka valtavan rakas hän on. Osaan tehdä työni siten, ettei ympärillä oleva mahdollinen sotku haittaa sitä. Me löydämme varmasti kuvauksia varten sopivan kohdan, useimmiten makuuhuoneesta tai olohuoneesta, ja se riittää mainiosti. Jätä tämä asia minun hoidettavakseni, älä mieti kotia vaan fiilistele sitä, millaisia koskettavia muistoja saatte yhdessä ikuistaa <3


En käytä vastasyntyneen kuvauksissa juurikaan rekvisiittaa. Paras ja tärkein on teissä ja teidän perheen yhteydessä. Emme tarvitse kuviin muuta. Mukanani on usein pehmoinen viltti sekä jättiharso, varmuuden vuoksi. Joskus kuvaan vastasyntynyttä esimerkiksi vanhempien sängyllä nukkumassa, ja näissä voi olla viltti sekä harso tarpeen. Vanhemmat ovat kuitenkin koko ajan lähellä ja saatavilla, äidin ääni ja tuoksu jo rauhoittavat vauvaa ja tuovat turvaa. Pidän tärkeänä myös sitä, että vastasyntynyt saa olla kuvauksissa luonnollisesti. Hyvin harvoin korjailen asentoa tai asettelen vauvaa, tai teemme mitään tiettyjä poseerauksia. Tämä siksi, etten halua häiritä vauvan luonnollista olemista tai teidän yhteyttä. Haluan ikuistaa kaiken autenttisena ja aitona, sellaisena kuin elämä on. Ajattelen, että jos liikaa puutun siihen, mitä teidän keskellänne tapahtuu, siitä jää jotain oleellista pois ja harmonia rikkoutuu.


Olen kiitollinen, että saan työssäni ikuistaa tällaisia hetkiä. Ne ovat uskomattoman upeita. Jokainen vastasyntynyt on suuri ihme, arvokas lahja. Lapsia ei kukaan meistä tee, ne vastaanotetaan lahjana. Muistetaanhan arvostaa näiden pienten ihmisten elämää, joka on meidän varjelukseen annettu.


Rakkaudella,

Laura