Tutustu perhekuvauksiin

01.09.2023Perhekuvaus kuvauselämyksenä keskittyy sinuun ja rakkaimpiisi, kokonaisuutena. Se ei ole ainoastaan kuvaushetki, vaan myös koko perheen yhteistä ihanaa aikaa. Olen itsekin äiti, minulla on 6 lasta, ja ymmärrän täysin arjen hektisyyden ja sen riittämättömyyden tunteen, kun kaiken sen keskellä ei ehdikään olla kaikkea sitä, mitä haluaisi.

Työ ja velvollisuudet vievät meiltä paljon. Ja siltikin, nämä ruuhkavuodet ovat sitä elämän ainutlaatuista aikaa, jota tulemme myöhemmin kaipaamaan. Sitä arkea ja elämäntarinaa, jota haikaillen katselemme taaksepäin jonakin päivänä.


Siksi haluan tarjota sinulle ja rakkaimmillesi hengähdyshetken. Hetken, jossa arjen kiireet ja murheet unohtuvat ja aika pysähtyy. 

Ollaan hetki tärkeimmän äärellä.


Perinteisesti perhekuvat ovat sitä, että asettaudutaan riviin, seistään hiukan vaivautuneina ja katsotaan kameraan odottaen kuvausten olevan jo ohi. Ymmärrän, jos ajatus perhekuvauksista tuntuu alkuun ahdistavalta ja vaivaannuttavalta. Omatkin muistoni jostain lapsuusajan sukujuhlien perhekuvista ovat kieltämättä hiukan väkinäisiä. Ja pienten lasten äitinä ahdistun itsekin, jos lapset täytyisi saada sullottua riviin ja vieläpä pysymään siinä. Kaikesta siitä on aitous ja hauskuus kaukana.


Tästä syystä kuvauselämys on jotain aivan muuta. Se on täyttä elämää sen kaikissa tunteissa ja olomuodoissa. Staattisen poseeraamisen sijaan perheille paras ratkaisu on yhteinen tekeminen, jonka äärellä saa vapautua ja rentoutua. Siten myös luonnollinen oleminen kameran edessä käy kuin itsestään. Kun kenenkään ei tarvitse katsoa kameraan, miettiä oikeaa poseerausta, ilmettä tai asentoa, ilmapiiri on huomattavasti rennompi ja aito elämä pääsee näkyviin. Yhteinen tekeminen vapauttaa tunnelmaa, saa esiin aidot tunteet ja tilanteet. Se on myös juuri sitä, mitä monet perheet arjessa kaipaavat: yhteinen hetki, jossa kaikki ovat läsnä.


Perhekuvaus keskittyy juuri teidän perheen tarinaan ja maailmaan. Siinä hetkessä olette vain te ja teidän perheen yhteiset jutut. Minusta on valtavan ihanaa nähdä, kuinka perheiden sisällä on niin erilaisia suhteita ja esimerkiksi isillä on lasten kanssa aivan eri jutut kuin äidillä. Kaikkea sitä me voimme ikuistaa yhdessä ja siitä muodostuu todella koskettava ja herkkä kuvallinen tarina teidän omasta perheestä. Olen aivan varma, että rakastutte kuviin ja niihin muistoihin, joiden äärelle saatte kuvien myötä palata.


Muistathan, että nämä muistot eivät ole vain tätä hetkeä varten. Niiden arvo kasvaa vuosien vieriessä. Jonain päivänä, kun me siirrymme ajasta ikuisuuteen, lapsemme vaalivat näitä muistoja ja yhteisiä hetkiä suurena aarteena. Valokuvat kantavat meitä vuosien taakse yhä uudelleen, kun haluamme muistella menneitä rakkaitamme tai lapsuuden kulta-aikaa.


Millainen kuvauspaikka sopii perhekuvauksiin?

Olen suosinut kuvauspaikkoja, joissa on tilaa liikkua ja puuhastella. Avarat rannat, isot puistot sekä metsäaukeat ovat perheille aivan unelmapaikkoja monipuolisiin kuvauksiin. Tässä täytyy toki huomioida perheenjäsenten ikäjakauma. Toinen lempparini on perheen oma koti. Siellä teidän tarina ja elämä on läsnä aivan erityisellä tavalla ja kuviin tulee heti syvällisempi ulottuvuus. Suosittelen siis lämpimästi harkitsemaan myös kotia kuvauspaikkana. Jos kuvaamme vastasyntyneen kuvauksia perheen kanssa, silloin kuvauspaikkana lähes poikkeuksetta on koti. Ensin voi tuntua siltä, että ei oma koti olisi riittävän kuvauksellinen, siisti tai sisustettu trendikkäästi. Mutta muistathan, emme hae kuviin pinnallista kiiltokuvaa. Haemme aitoa tarinaa ja elämää. 

Silloin kaikki turha karisee pois ja jäljelle jää se kaunein; rakkaus ja läheisyys.


Kuinka kuvaustilanteen ohjaaminen tapahtuu perhekuvauksissa?

Kuten mainitsin aiemmin, perhekuvauksissa käytän kuvaustilanteen ohjaamisessa paljon erilaista toimintaa ja perheen yhteistä tekemistä. Esimerkiksi piknik, kuurupiilo, kutittelu, hiekkakakkujen tekeminen, metsän aarteiden etsiminen jne. Vain taivas on rajana ja aivan varmasti yhdessä keksimme sen jutun, joka saa juuri teidän perheen viihtymään yhdessä. Avoin keskustelu ja ideoiden heittely kuvausta suunnitellessa on tärkeää, se luo myös luottamusta ja yhteyttä. Perhekuvauksiin on hyvä myös varata kuvausaikaa enemmän, etenkin jos kuvattavana on iso perhe. Kuvausaikaa valitessa on tärkeää ottaa huomioon mm. pienten lasten päiväuniajat, nukkumaanmenoaika, välipalat yms. Kuvaustyylini on lifestyle-tyylinen ja pyrkimyksenä on tuoda esiin aitoa elämää välttäen turhaa pönötystä, mutta ohjaan kuvaustilanteita silti hyvin yksityiskohtaisesti juuri siksi, jotta sinä perheesi kanssa voit heittäytyä nauttimaan hetkestä.


Vaatteiden valinta perhekuvauksiin on yksi kauniin ja harmonisen kuvakokonaisuuden avaimista. Ehdotan aina, että kuvauksiin valitaan sävymaailmaltaan yhtenäisiä vaatteita ja vältetään suuria kuvioita. Maanläheiset sävyt toimivat todella kauniisti miljöössä kuin miljöössä, eivätkä vie liikaa huomiota kuvan tilanteesta ja tunteesta. Tämä toki on perhekohtaista ja yksilöllistä; jos teidän perheen persoonaa ja tarinaa kuvastava juttu on värikkäät vaatteet, silloin ilman muuta valitsemme kuviin jotain sellaista. Näitäkin asioita käymme läpi kuvausta suunnitellessa, jokainen perhe on yksilöllinen ja toiveet kuvista vaihtelevat.


Perhekuvaukset ovat todella ihania ja mielenkiintoisen monipuolisia.  Toivottavasti tämä blogipostaus sai sinut innostumaan ja harkitsemaan perhekuvausta teidän perheelle, jotta teidänkin tarina tulisi ikuistetuksi ja saisitte nauttia tunnelmallisista perhekuvista ja yhteisistä muistoista vielä vuosienkin päästä. Valokuvat yhdessä rakkaimpien kanssa ovat sijoitus, jota et kadu.


Lempeää alkavaa syyskuuta sinulle.


Laura <3